dijous, 14 de juliol del 2011

La Canya de Spinning

Tot i que el material necessari per la pesca a Spinning és poc, aquest ha de ser el just i adequat per tenir èxit. Igual que ningú juga a tennis amb una raqueta de ping-pong o ningú practica la natació amb americana i corbata, així tenir el material adequat ajudarà a obtenir petites millores en la pesca que al final acabaran per determinar l’èxit o no, de la sortida al mar. Així doncs trobem que tenir una canya amb un pes excessiu ens suposarà un cansanci innesesari o que un fil amb memoria causarà enredos al carret o que la llargària de la canya ens suposara tindre  llançaments mes llargs o mes curts... Tot això fa que el material sigui d’una importància vital i que la seva elección adecuada suposarà jornades de pesca més confortables i divertides.

El diccionari de la llengua (DIEC2) catalana defineix la canya de pescar com a “ Estri de pesca fluvial o marítima constituït bàsicament per una tija d’un cap de la qual penja un fil proveït a l’altre cap d’un ham o de diversos “

La Canya és l’nstrument bàsic junta amb el carret del pescador. Aquest aparell permet el llançament de l’artficial i després en la posterior picada treballar el Peix fins a pescar-lo.

Hi ha molts tipus de canyes i cadascun respón a una modalitat de pesca diferent, així doncs trobem que la canya de jigging, surfasting o pesca a mosca es diferent a la canya de pesca a spinning. En aquest treball ens centrarem básicamente a la canya de spinning analitzant totes les seves parts així com quines característiques ha de tenir.


Canya de Spinning


El  pes  i la longitud de la canya de pesca a spinning, variarà molt depenent del lloc on el pescador anirà o de les espècies que es volen capturar. Per exemple si el pescador vol anar a pescar al mar desde embarcación la canya no ha de ser massa llarga doncs amb l’embarcació et pots acostar al lloc desitjat, en canvi a costa la canya haurà de ser mes llarga i potent per arrivar a llançar un artificial més gros i més lluny.  Igual passa amb el peix que es vol capturar, no es pot anar a capturar  amb la mateixa canya una tonyina que peix de roca. Així doncs trobem que la llargaria d’una canya de spinning pot variar d’entre els 1.80 mts. a 3.30 mts.


També molt relacionat amb la longitud de la canya, trobem que és molt important el número d'anelles que aquesta conté. Hem de saber que quantes més anelles tingui la canya, més bé treballarà aquesta alhora de recollir un peix. Ara bé per contrapartida trobem que els llançaments seràn més curts doncs el fil al sortir trobarà més resistència.





El material del que estàn fetes les canyes de spinning va desde el carbó passant per la fibra i també utilitzant grafit. Aquets material s’utilitzen perque son resistents pero alhora flexible, dos requisits impresindibles per una canya. Les marques de material de pesca per a spinning estàn continuament innovant en quan a material per així anar guanyant en qualitat, això fa que en el mercat poguem trobar una varietat de canyes d’un diferent material impresionant.

Una característica general de les canyes de spinning es que pretenen ser el màxim de lleugeres, això es degut a que el pescador haurà de treballar tota l’estona canya en mà i si aquesta resulta molt pesada com ara una canya de curricà o surfcasting el pescador es cansarà haviat i no podrà pescar gaire estona seguida i tindrà de parar per reposar.

Un factor a tindre en compte en les canyes de spinning es l’acció que tenen, aquestes poden presentar tres tipus d’accion: Acció de punta, acció mitjana i acció complerta.
Podriem definir l’acció com la capacitat de flexibilitat que té la canya. Si una canya pot doblegar tot o gran part del seu cos, parlarem d’una canya d’acció complerta (60-90%). Si una canya només te flexible la una part del cos parlem d’acció mitjana (30-50%), i si per contra la canya només pot doblegar el puntero, parlem d’una canya d’acció de punta.
Tots tres tipus son viables i l’elecció d’un tipus o altre d’acció depent molt del pescador. Tot i així agafar una canya amb només acció de punta pot resultar una opció massa rígida en canvi una d’acció complerta pot ésser tot el contrari, massa flexible. Així doncs trobem que la millor elecció es la canya d’acció mitjana, ara bé com ja he dit això depent molt dels gustos del pescador.




Un altre aspecte important a considerar d’una canya de spinnig és la potència. Segons el diccionari aquesta paraula vol dir "poder per fer una cosa o produir un efecte", quan parlem de canyes de pesca ens referim al pes de llançament que pot arrivar a suportar la canya. Així doncs triarem una o altre canya depenent del pes que tenen els artificials que volem llençar. La potència de la canya al igual que la longitud la podem trobar inscrit en petit al costat del mànec de la canya.

Les canyes de spinning poden ser d’un o de varis tram. Això es degut a que segons quines mides son difícil de transportar i dividir-la en trams facilita l’operació. A més podem trobar un altre tipus de canyes, les canyes telescòpiques, les quals són molt més còmodes degut al seu sistema de plegament que permet ocupar menys espai.
Així doncs després de llegir això, si volem una canya que ocupi poc espai que es millor ¿telescòpiques o de varis trams? Sense dubtar-ho, de varis trams. Les telescòpiques, tot i ser molt còmodes de transportar, presenten masses punts febles per a una pesca tan exigent com l'spinning, en la qual estem llançant tot el temps. La canya telescòpica s’acava per desajustar. Les de varis trams són les més utilitzades per duresa, fiabilitat i acció.


Finalment, hi ha altres elements menors que completen una canya i es diuen en general cosmètica. Això té a veure amb la qualitat del mànec, pintura, hook Keeper (per enganxar l’artificial a la canya) etc. Si bé la seva definició no és tan crítica per a la utilitat de la canya en si, i ho considero més una qüestió estètica, cal esmentar que sempre és recomanable utilitzar materials de primera qualitat.

El manteniment d’una canya no es ni molt menys complicat pero sí important. Amb només netejar-la amb un drap humit després de la sortida de pesca per treure la possible sal ni haurà prou. També s’ha d’anar amb compte de no golpejar-la i netejar les anelles que conté la canya. Si no, aquestes es poden fer malbé i danyar tot el fil que passa per ella. Canviar les anelles fetes malbé no es ni molt menys difícil i es pot fer a qualsevol botiga de pesca



1 comentari:

  1. Si voleu més informació, us poden ser útils aquestes pàgines:

    http://pescaypique.blogspot.com/2009/01/la-caa-de-spinning.html

    http://www.granaventura.com/infopesca/lacanadepesca.htm

    http://revistaspinning.blogcindario.com/2007/12/00002-iniciacion-al-spinning-marino.html

    http://es.wikipedia.org/wiki/Spinning_(pesca)

    http://www.rapaleando.com/la-cana/

    ResponElimina